Aangepast zoeken

Kan een mens ook zonder seks?


Ik ben een volwassen vrouw en heb al verschillende relaties achter de rug. Seks was altijd een probleem: niet vaak genoeg, niet goed genoeg, te veel goesting of te weinig. Ik vraag me af: waar is het allemaal goed voor? Zou ik er niet beter mee stoppen? Het lukt toch niet. Mis ik echt iets als ik seks opgeef?

Er is niks mis mee om seksloos door het leven te willen gaan. Houd er wel rekening mee dat je veel moeilijker een partner zult vinden
Waar is seks goed voor? Er is niet één antwoord op die vraag. Voor de meeste mensen voegt het een extra dimensie toe aan hun leven
Voor nogal wat mensen, jammer genoeg ook voor jou, is seks iets dat veel moeite kost en waar ze weinig plezier aan beleven. Het heeft geen zin het te ontkennen: een bevredigend seksleven uitbouwen vraagt tijd en energie, en werken aan seksuele problemen is geen sinecure. De romantische notie dat goeie seks vanzelf komt (en blijft) is helaas larie. Je kunt het ook niet in je eentje: je hebt een partner nodig die mee wil, en die is niet altijd voorhanden. Het lijkt soms allemaal zo ingewikkeld en uitputtend dat er compleet mee kappen een aanlokkelijk idee lijkt.

Laat me misschien eerst een breder beeld schetsen van hoe (on)gelukkig mensen zijn op seksueel gebied. Als je kijkt naar de onderzoeksresultaten, dan zie je dat ongeveer 70 procent van de volwassenen redelijk tot heel erg tevreden is over zijn of haar seksleven. Ongeveer 15 procent is redelijk tot heel erg ontevreden, en nog eens evenveel mensen weten het niet goed. Dat zijn geen slechte cijfers. Complete teleurstelling is dus zeker niet de regel, en een bevredigend seksleven uitbouwen is mogelijk. Maar het vraagt een inspanning.
Waarom zou je die inspanning doen? Waar is seks goed voor? Er is niet één bepaald antwoord op die vraag. Voor de meeste mensen voegt het een extra dimensie toe aan hun leven. Ze beleven er plezier aan om seksueel opgewonden te zijn en te masturberen en/of te vrijen met iemand anders. Als ze die plezierige ervaring kunnen delen met een partner, dan kan dat de emotionele en lichamelijke band tussen mensen versterken, en de relatie steviger maken. Goeie seks kan heel erg intense ervaringen opleveren. Daarnaast zijn er nog heel wat andere redenen waarom mensen vrijen: om te ontspannen, om te troosten, om hun partner een plezier te doen, om zich goed te voelen, uit verveling, uit gewoonte. Ook niet vergeten: als je kinderen wilt, dan is seks nog altijd de snelste en goedkoopste manier.

Als je zou beslissen om verder seksloos door het leven te gaan, dan zijn dat dus de zaken die je opgeeft. Nu is daar op zich niks mis mee, als het een weloverwogen keuze is. Het is niet verboden om iets op te geven. En we leven gelukkig in een tijd en maatschappij waarin de meeste mensen zelf kunnen bepalen of ze seks hebben en met wie. Een leven zonder seks zal je niet per definitie ongezond maken, of neurotisch. Als je de vrijgekomen tijd en energie in andere zaken investeert die je waardevol vindt, kan dat ook heel bevredigend zijn. Het enige waar je wel rekening mee moet houden, is dat het veel moeilijker zal worden om een partner te vinden voor een intieme relatie. De meeste mensen gaan ervan uit dat seks daar een onderdeel van is. Verwachten dat iemand zijn of haar eigen seksuele verlangens volledig opgeeft omdat jij dat ook hebt gedaan: ik weet niet of dat realistisch is.

Voor je je beslissing neemt, zou ik eens nagaan hoe het komt dat je nooit echt hebt kunnen genieten van een bevredigend seksleven. Er zijn veel factoren die dat in de weg kunnen staan: medische klachten, relatieproblemen, pijn bij het vrijen, emotionele barrières. De lijst is lang, maar aan de meeste problemen valt wel te werken. Als je er zelf niet uitraakt, kan je ook hulp inroepen van een seksuoloog. Die kan je vertellen wat de mogelijkheden zijn, wat je kunt doen en welk resultaat te verwachten valt. Of je nog bereid bent om de investering te doen die nodig is, blijft natuurlijk helemaal jouw keuze. Maar ook als je vervolgens beslist om seks op te geven, dan is het goed te weten dat je dat op goed geïnformeerde en doordachte manier hebt gedaan.